Menu

Novost

Online prosvjed kao znak podrške prosvjedu osoba s invaliditetom na Markovom trgu

Dana 15.12. u 12h održan je prosvjed osoba s invaliditetom na Markovom trgu, dok je u 14h udruga Centar za razvoj vrijednosti organizirala online prosvjed na kojem se mogao čuti glas svih koji nisu mogli nazočiti prosvjedu uživo. Glavne teme prosvjeda bile su:

  • Oduzimanje prava na osobnog asistenta osobama koje imaju (roditelja) njegovatelja koji im pruža neophodnu skrb (dakle, radi se o osobama s najtežim invaliditetom i oštećenjima, ali kojima asistent ipak omogućava integraciju u društvo)
  • Ograničavanje satnice asistenta na maksimalno 16h dnevno uz uvjete da je korisnik prava u tom obujmu nezaposlen i živi sam (u tom slučaju zaposlenje osobe se kažnjava smanjivanje obujma prava na asistenta)
  • Korištenje Barthelovog indeksa, radnog statusa i samačkog kućanstva kao kriterija prilikom određivanja prava i satnice osobnog asistenta
  • Dob nužna za ostvarivanje prava na osobnog asistenta je 18 godina, što znači da maloljetne osobe ne mogu ostvariti ovo pravo (primjerice, osoba od 16 godina nema pravo na podršku asistenta prilikom odlazaka u školu, grad ili na druženje, dok osoba od 18 godina ima to pravo) – razvidno je da ova odredba nije promišljena uzimajući u obzir realne potrebe korisnika.
  • Druge teme vezane uz odluku HZZO-a o snižavanju cijene pomagala kojom brojna osnovna pomagala više neće biti dostupna osobama s invaliditetom, pravo roditelja njegovatelja da nakon smrti djeteta prima naknadu još bar 6 mjeseci u punom iznosu, pa još 6 u smanjenom (trenutno stoji kako se s danom smrti djeteta već mora prijaviti na HZZ jer tim istim danom gubi pravo na status, a formalan sustav podrške tim roditeljima ne postoji)…
U online okruženju okupilo se nešto više od 50 ljudi, a njihove su riječi, upućene donositeljima zakona, potresne i bolne.
„To što sam ja u kolicima ne znači da uz pomoć (asistenta) ne mogu živjeti.“ navodi jedan sudionik i tim se komentarom osvrće na Nacrt prijedloga zakona o osobnoj asistenciji, prema čijim odredbama osobe s invaliditetom koje imaju (roditelja) njegovatelja neće imati pravo na osobnog asistenta. Neke su od zabrinjavajućih izjava sudionika na ovu temu: „Nama treba asistentica ili asistent da pomognu da malo roditelj barem 4 sata napravi nešto za sebe, a sad to žele uzeti.... Kako, zašto? Opet nam se uzima…“, „Asistent pomaže kod odlazaka u grad, društvenih aktivnosti, sportskih aktivnosti ... Da možemo izaći van... A ne da sve mora roditelj…“, „Roditelji su stariji, a mi mlađi željni izlazaka i normalnog načina života... Mi smo ljudska bića, a ne neke biljke za biti u kući samo... Trebaju nam i asistenti...“.
 
Prema Nacrtu prijedloga zakona o osobnoj asistenciji, uslugu osobne asistencije koju pruža osobni asistent u trajanju od 16 sati dnevno može ostvariti osoba s tjelesnim oštećenjem 4. stupnja koja ima Barthel indeks 0-20, koja živi sama i nije zaposlena. Jedna sudionica prosvjeda na to kaže: „Poticanje na zapošljavanje kosi se sa asistencijom zaposlenih samaca osoba s invaliditetom“. Vidljivo je dakle, iz Nacrta, kako će osobe s invaliditetom s najtežim stupnjem oštećenja biti prisiljene ostati nezaposlene, a između ostaloga, što je apsurdno, živjeti same. Nelogično je očekivati da osoba s ovakvim oštećenjima i invaliditetom živi sama, uostalom, u velikom broju situacija ona živi s ostarjelim i onemoćalim roditeljem koji joj više ne može pružati potrebnu skrb i njegu. Samim time, osobe se s invaliditetom gura u domove, a adekvatna podrška i skrb prešutno se zamjenjuje palijativnom.
 
Jedna sudionica prosvjeda na kraju poručuje vladajućima: „Ja bi njima samo poručila da je život nepredvidiv. I ja sam nekad bila zdrava osoba i hodala pa sam stradala. Čudni su putevi sudbine. I njima i njihovim najmilijima se može dogoditi invaliditet...pa nek' razmisle što bi na našem mjestu..“   Tom mišlju zaključili smo naše okupljanje. A sada, što nam preostaje? Da (o)stanemo zajedno, ustrajni i snažni. Da se nastavimo boriti za prava obespravljenih, gotovo zaboravljenih osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju, za prava mladih s invaliditetom na izlaske, druženje i školovanje, za prava starijih osoba s invaliditetom na vlastiti topli dom i nježnost asistenata koji im pružaju skrb, za prava djece s teškoćama na igru, razvoj i sport. U konačnici, za prava LJUDI.
   

Centar za razvoj vrijednosti, 19.12.2022.

 

Kontaktirajte nas
Centar za razvoj vrijednosti

Udruga Centar za razvoj vrijednosti je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.