Menu

Novost

Priopćenje za medije: Međunarodna konferencija “Inovacije i digitalna tranzicija u zaštiti ljudskih prava”, Hrvatski sabor, 29. veljače 2024., s početkom u 12:00 sati

   

Međunarodna konferencija "Inovacije i digitalna tranzicija u zaštiti ljudskih prava", koja je održana 29. veljače 2024. s početkom u 12 sati u Hrvatskom Saboru, u dvorani Josipa Šokčevića, na adresi Trg Sv. Marka, predstavlja značajan događaj u promicanju inovacija i zaštiti ljudskih prava. Konferencija je održana u organizaciji Ermine Lekaj Prljaskaj, saborske zastupnice albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske nacionalne manjine, koja je također predsjednica Organizacijskog odbora. Suradnici u organizaciji konferencije bili su Pravni fakultet u Zagrebu, Hrvatska zajednica inovatora, Vijeće Gradske četvrti Gornja Dubrava, Vijeće Gradske četvrti Sesvete te Hrvatska komora socijalnih pedagoga. Konferencija je pružila smjernice i akcijske planove za unapređenje zaštite ljudskih prava u skladu s Nacionalnom razvojnom strategijom Republike Hrvatske do 2030. godine. Svrha konferencije je bila promicati inovacije, poticati dijalog kroz inkluzivan pristup osobama s invaliditetom, prezentaciju primjera dobre prakse, čime će osigurati platformu za razmjenu iskustava i razmatranje najnovijih dostignuća u području zaštite ljudskih prava. U pozdravnom govoru Ermina Lekaj Prljaskaj, saborska zastupnica albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske nacionalne manjine, predsjednica Organizacijskog odbora, naglasila je da u proteklih nekoliko desetljeća svijet prolazi najznačajniju transformaciju u povijesti čovječanstva. Istaknula je da “... tehnološki napredak u današnjem digitalnom dobu ne samo da transformira naš prirodni okoliš, već i mijenja način na koji međusobno komuniciramo i funkcioniramo kao društvo. Ovaj proces često se naziva "trećim informacijskim valom" ili "četvrtom tehnološkom revolucijom" te označava duboku promjenu u načinu na koji koristimo tehnologiju i kako ona oblikuje naše živote. Jedna od ključnih posljedica ovog tehnološkog napretka je utjecaj na ljudska prava. Digitalna tranzicija stvara nova prava, kao što su pravo na zaštitu privatnosti i borba protiv govora mržnje na internetu. Osim toga, mijenja se i način na koji tradicionalna ljudska prava, poput slobode izražavanja ili prava na pravično suđenje, interpretiraju i primjenjuju u digitalnom okruženju. Ova promjena zahtijeva prilagodbu pravnih sustava i zakonodavstva kako bi se osigurala adekvatna zaštita ljudskih prava u digitalnom svijetu.”
       
Nakon uvodnog dijela konferencije, održana je panel rasprava na temu "Inovacije i digitalna tranzicija u zaštiti ljudskih prava", koju je moderirao prof.dr.sc. Miljenko Šimpraga, predsjednik Hrvatske zajednice inovatora. Temu panela "Usklađivanje nacionalnih strategija s digitalnom tranzicijom i zaštitom ljudskih prava" predstavio je izv. prof. dr. sc. Mario Krešić, prodekan Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.
U panel raspravi sudjelovali su istaknuti stručnjaci iz područja prava i ljudskih prava, među kojima su bili prof. dr. sc. Ivan Koprić, dekan Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, izv. prof. dr. sc. Marko Jurić s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, prof.dr.sc. Marko Novak, dekan Europskog pravnog fakulteta Nove univerze, Slovenija, te Darijo Jurišić, zamjenik pravobranitelja za osobe s invaliditetom. Panel rasprava pružila je priliku za dublje rasprave o temama inovacija i digitalne tranzicije u kontekstu zaštite ljudskih prava, te za postavljanje smjernica za daljnja istraživanja i praksu.
Primjere dobre prakse moderirala je mr. sc. Andreja Marcetić, predstavnica Hrvatske komore socijalnih pedagoga - sekcije socijalne skrbi, članica Vijeća za prevenciju Vijeća Gradske četvrti Gornja Dubrava, PR i event manager Konferencije.
   
Tijekom izlaganja primjera dobre prakse, koordinatorica programa i projekata udruge Sara Markus, magistra socijalnog rada iznijela je govor na temu "Digitalne vještine - alat za veću zapošljivost osoba s invaliditetom". Predstavila je u svojem izlaganju rad Centra za razvoj vrijednosti na projektu "DIG IN - Digitalno i inkluzivno" koji smo kao udruga u partnerstvu s Visokim učilištem Algebra provodili od proljeća 2022. do konca 2023. godine. Kroz projekt je prošlo 90 osoba s invaliditetom, a od 12 polaznika formalne edukacije iz područja digitalnog marketinga, edukaciju je uspješno završilo 10 polaznika.
       
U završnom izlaganju, mr. sc. Andreja Marcetić naglasila je da jedan od ključnih elemenata integriranog pristupa inkluzivnost. Inovacije i digitalna tranzicija trebaju biti dostupne svim građanima, bez obzira na njihovu socijalnu ili ekonomsku poziciju. To uključuje osiguranje pristupa internetu i digitalnim tehnologijama, kao i edukaciju o sigurnom korištenju digitalnih alata. Također, važno je osigurati da inovacije ne povećavaju postojeće društvene nejednakosti, već da doprinose stvaranju inkluzivnijeg i pravednijeg društva, naglasivši da je važno osigurati da tehnološki napredak ide ruku pod ruku s promicanjem pravde, jednakosti i dostojanstva za sve građane, a ova integrirana strategija ne samo da će osigurati zaštitu ljudskih prava u digitalnom dobu, već će također pomoći u postizanju dugoročnih ciljeva održivog razvoja te ostvarivanju vizije Hrvatske za 2030. godinu;... Hrvatska je u 2030. godini konkurentna, inovativna i sigurna zemlja prepoznatljivog identiteta i kulture, zemlja očuvanih resursa, kvalitetnih životnih uvjeta i jednakih prilika za sve." Konferencija "Digitalna tranzicija i inovacije u zaštiti ljudskih prava", održana u mjesecu kada se obilježava druga godišnjica ruske invazije na Ukrajinu, 24. veljače 2022. godine, pokazala se izuzetno relevantnom s obzirom na aktualne događaje. Digitalizacija i inovacije omogućuju širenje informacija i podizanje svijesti o ljudskim pravima na globalnoj razini, čime je digitalna tranzicija postala ključni čimbenik u zaštiti ljudskih prava, nudeći nove prilike za promicanje mira, sigurnosti i pravednosti. Sudjelovanje 180 međunarodnih sudionika iz Hrvatske, Ukrajine, Slovenije i Švedske doprinijelo je raznovrsnim perspektivama i iskustvima koja su obogatila raspravu o utjecaju inovacija i digitalne tranzicije na ljudska prava. Sudionici konferencije su bili stručnjaci iz različitih sektora, uključujući veleposlanstva, ministarstva, urede pravobranitelja, visokoškolske ustanove, znanstveno-istraživačke ustanove, odgojno-obrazovne ustanove, ustanove iz sustava socijalne skrbi, organizacije civilnog društva i druge, što je obogatilo raspravu i razmjenu ideja. Usklađivanje smjernica i akcijskih planova s Nacionalnom razvojnom strategijom Republike Hrvatske do 2030. godine pružilo je dodatnu snagu i trajnost tim inicijativama. Ključno je stvaranje inkluzivnih politika koje uzimaju u obzir digitalnu transformaciju i potrebe svih građana, uključujući osobe s invaliditetom, za izgradnju pravednijeg i sigurnijeg društva te se očekuje da će konferencija biti izvrstan forum za razmjenu ideja i izgradnju konkretnih planova djelovanja koji će doprinijeti ostvarenju tih ciljeva.
  Sve relevantne informacije o konferenciji mogu se pronaći na Facebook stranici InovaDigHR2030; na sljedećem linku: https://www.facebook.com/inovadighr2030/, izravan prijenos konferencije je dostupan putem saborskog YouTube kanala: https://www.youtube.com/watch?v=4T5HqhSD88c

Kontaktirajte nas
Centar za razvoj vrijednosti

Udruga Centar za razvoj vrijednosti je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.