Menu

Novost

Osvrt na pristupačnost turizma RH i poziv na internacionalni okrugli stol

Putovanje, posebno izvan granica države, osobama s invaliditetom često se čini kao nemoguća misija. Uz mnoštvo briga, prepreka i potrebom za dodatnom organizacijom te gubitkom dobrog dijela spontanosti, osobe s invaliditetom često su obeshrabrene za takav pothvat.   A što je osobama s invaliditetom potrebno da bi putovale? Jasno, tu je novac, zatim osoba s kojom bi putovali ili asistent i određene stvari koje su nužne da bi se uopće odlučili na putovanje. Ako su ove točke zadovoljene, što je to što ipak i dalje sprječava osobe s invaliditetom da putuju i uživaju u turističkim uslugama? To je najčešće upravo turizam, sam turizam koji je često neprilagođen osobama koje se nikako ne razlikuju od osoba bez invaliditeta, osim potrebe za, manjom ili većom, prilagodbom sadržaja kako bi bio dostupan i njima.
 
Nije li to upravo ono što zovemo univerzalnim dizajnom? Nije potrebno raditi zasebnu prilagodbu, zasebne ulaze, posebne stolove ili kupaonice – na taj način prilagođavamo, ali i segregiramo. Posebna usluga za osobu bez, a posebna za osobu bez invaliditeta. Na ovaj način ne postižemo inkluziju, već jednaku mogućnost korištenja usluga uz segregaciju. To i nije cilj pristupačnog turizma. Stoga, univerzalni dizajn je nešto čemu trebamo težiti. Univerzalni dizajn koji mogu koristiti svi, a koji ne šteti nikome, a uz to, daleko je jeftiniji nego izgradnja infrastrukture za osobe bez, a posebno za osobe s invaliditetom. Taj je ekonomski aspekt svakako neporecivo bitan svim pružateljima turističkih usluga i smještaja i potrebno je uzeti ga u obzir kako bi određeni pružatelj mogao prilagoditi svoje sadržaje, ali sve u uzimajući u obzir ekonomske mogućnosti i nadasve financijsku isplativost takvog pothvata.
     
No, važno je sagledati što nam govore sami putnici s invaliditetom, oni koji putuju unutar i izvan granica, ali i putnici iz stranih zemalja koji su posjetili ili bi voljeli posjetiti Hrvatsku. Ovako ćemo upravo od njih dobiti informaciju što je potrebno da turizam bude univerzalno dostupan, dostupan kako osobama bez invaliditeta, tako i osobama s invaliditetom, starijim ljudima, mamama s bebama u kolicima… Dakle, sasvim univerzalno dostupan.
 
Kako bismo upotpunili ovu temu i doznali više o tome što je potrebno osobama s invaliditetom da putuju, organiziramo okrugli stol na temu  „The perspective of travelers with disability- overcoming barriers of non-accessible tourism”. Okrugli stol održat će se na engleskom s obzirom da su gosti- putnici s invaliditetom iz stranih zemalja. Putnici će progovoriti o svojim iskustvima putovanja te o potrebama na koje tijekom svojih putovanja nailaze. Na taj ćemo način dobiti vrlo važan uvid o potrebama putnika s invaliditetom te o segmentima turizma koje je važno unaprijediti, ali ćemo čuti i primjere dobre prakse iz domaćih i inozemnih destinacija koje su svojevrsna baza za kreiranje i unapređenje pristupačnosti turističkih usluga. Na sudjelovanje pozivamo sve one koji žele čuti nešto više o iskustvima naših i inozemnih putnika s invaliditetom, ali i ako žele sudjelovati kao aktivni govornik i iznijeti svoja iskustva. Okrugli stol održat će se 5.2. u 13h, a za sudjelovanje je potrebno prijaviti se na poveznici: https://forms.gle/CcBcQAKpMGeaZhKS8 Možete sudjelovati kao pasivni sudionik, odnosno samo slušati iskustva drugih sudionika i saznati vrijedne informacije oko organiziranja i realizacije putovanja.
 
Vidimo se i učinimo turizam pristupačnijim za sve - univerzalno pristupačnim!
 
Poveznica na članak koji je objavio 034 portal o ovom događanju: https://www.034portal.hr/pristupacan-turizam-za-sve--123

Kontaktirajte nas
Centar za razvoj vrijednosti

Udruga Centar za razvoj vrijednosti je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.