Menu

Novost

SVEOBUHVATNI PROGRAM PODRŠKE za osobe s invaliditetom „Zajedno u ravnopravniji svijet“

Poštovani,  

Započeli smo s provedbom sveobuhvatnog programa podrške za osobe s invaliditetom po nazivom „Zajedno u ravnopravniji svijet“. Znamo kako svaka osoba s invaliditetom ima različite potrebe i želje te smo iz toga razloga program podijelili u tri veće grupe. Upišite se u onu grupu unutar koje želite koristiti usluge. Naš rad podržava Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva. Sve grupe počinju s provedbom 26.6.2023. i traju dva mjeseca. Većina aktivnosti može se pratiti i online putem. (Napomena: Usluge mogu ostvariti samo nezaposlene osobe s invaliditetom. Iz toga razloga pri upisu u željenu grupu na ovaj e-mail pošaljite svoju potvrdu o nezaposlenosti i rješenje o invaliditetu). Prijave za grupe su na poveznici: https://forms.gle/a6rwNudeMcfFQ6c79
 
  Grupa 1 „Ostvarujem svoja prava“ Poznato nam je kako je izrazito teško dobiti sve informacije o ostvarivanju prava na jednom mjestu. Učestalo osobe s invaliditetom idu od institucije do institucije i dobivaju oprečne informacije te same pokušavaju ostvariti svoja prava. Kako bismo taj proces olakšali, organizirat ćemo tribine i savjetovanja sa socijalnim radnicima koji će vam pomoći na tom putu. Uključenjem u ovu grupu ostvarujete i pravo na besplatan priručnik „Prava osoba s invaliditetom – jedinstveni vodič kroz ostvarivanje prava iz sustava socijalne skrbi“. Osim toga, u udruzi se bavimo praćenjem i lobiranjem oko novih zakona i izmjena zakonskih propisa. Trenutno su posebno u fokusu zakoni koji se tiču asistencije i inkluzivnog dodatka te ćemo vas kroz informativna predavanja i tribine redovito informirati o svim novinama.
 
  Grupa 2 „Brinem o sebi“ Usluge za brigu o sebi obuhvaćaju kako brigu o fizičkom, tako i o psihičkom zdravlju. Unutar ovog programa moći ćete ostvariti kupone do određenog novčanog iznosa i ostvariti kozmetičku ili medicinsku uslugu u salonu ili ustanovi po svojem izboru. Aktivnost funkcionira na način da se naručite, primjerice, na frizuru, mi kao udruga uplatimo iznos računa, a vi podmirite samo preostali dio računa (ukoliko prelazi iznos našeg bona). Ovu smo aktivnost pokrenuli jer često osobe s invaliditetom brigu o sebi smatraju skupim luksuzom te nemaju dovoljno sredstava da odu na medicinske pedikure, dermatološke preglede, šišanje i uljepšavanje. Željeli bismo da se svaka osoba s invaliditetom osjeća lijepo, zadovoljno i zdravo te smo zato dio svojih sredstava usmjerili upravo na ovu aktivnost. Osim toga, moći ćete ostvariti i besplatne razgovore sa psihologinjom udruge u okviru individualnog savjetovanja ili grupnih radionica. Isto tako, u okviru ovog programa imat ćemo predavanja stručnjaka iz područja zdravstva na teme higijene, zaštite kože, kroničnih bolesti i pravilne prehrane te brojne druge teme. U ovoj grupi brinut ćemo se o svojem fizičkom i psihičkom zdravlju i zajedno u tom smjeru napredovati. Na početku grupe ispunit ćemo upitnik o procjeni svojeg zdravlja, a isto ćemo učiniti i po provedbi grupe te ćemo vidjeti u kojim smo sve područjima napredovali.
 
  Grupa 3 „Razgovori s pravnikom“ Pravno savjetovanje često je skupo i teško priuštivo prosječnom građaninu. Zato smo za nezaposlene osobe s invaliditetom osigurali pravnicu koja će vam pomoći sa svim vašim pravnim pitanjima i nedoumicama. Ako imate pitanja i dilema vezanih uz ostvarivanje prava, nasljeđivanje imovine, mirovinska i druga pitanja, prijavite su u grupu „Razgovori s pravnikom“. Ostvarit ćete i pravo na besplatne priručnike vezane uz pojašnjenja zakona i zakonskih termina u području osoba s invaliditetom i smjernice oko pisanja žalbe i prigovora na rješenja i odluke koje dobijete.

Kontaktirajte nas
Centar za razvoj vrijednosti

Udruga Centar za razvoj vrijednosti je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.