Menu

Pokreni vlastiti posao

Posao

Ako ste razmišljali o pokretanju vlastitog posla jer Vam je bilo teško pronaći posao ili jednostavno želite svoju ideju pretvoriti u posao, tada ste na pravom mjestu!

Što Vam nudimo?

  • TRENING „Otkrivanje i pretvaranje poduzetničkih potencijala u vlastiti posao“ – na radionicama ćemo osobama s invaliditetom pomoći da osmisle poduzetničku ideju koja im može biti osnova za pokretanje vlastitog posla.
  • COACHING – razgovor sa stručnom osobom u okviru kojeg će se raditi na planu i programu vašeg razvoja i osobnih potencijala u privatnom i poslovnom smjeru. Termini se dogovaraju individualno.
  • POKRETANJE SVOJE TVRTKE – nudimo vam pomoć da otvorite vlastiti posao, da naučite izrađivati poslovne planove, upravljati financijama, iskoristiti poticaje razlicitih institucija te od vaše ideje napraviti uspješan posao.
Centar za razvoj vrijednosti

Kako osmisliti vlastitu ideju i pretvoriti je u posao?

Imate li hobi kojeg možete pretvoriti u posao?

Otkrite svoje talente i ono što što volite raditi. Sve što trebate učiniti je zapitati se u čemu ste dobri te kreirati novi ili naći postojeći proizvod tj. uslugu koju ćete dovoljno unaprijediti da ljudi budu spremni platiti za nju. Budite realni s očekivanjima, dosljedni, uporni i vjerujte u svoju ideju.

Kontaktirajte nas

Kako otvoriti obrt

Kako bi Vam olakšali cijeli taj mukotrpan proces, donosimo osam koraka otvaranja obrta.

Odaberite ime, djelatnost i sjedište obrta

Ime obrta sastoji se od naziva, opisa djelatnosti, imena vlasnika i sjedišta obrta. Sam naziv određujete Vi, odnosno obrtnik. Djelatnost također određujete sami, a možete odabrati više djelatnosti s jednom koja je glavna. Osim toga, svaki obrt mora imati svoje sjedište – to je adresa na koju obrt prijavljujete.

Upišite se u Obrtni registar

Obrt možete osnovati u nadležnom uredu, ovisno o mjestu stanovanja, pri čemu morate ispuniti OR obrazac. U nadležni ured ponesite osobnu iskaznicu ili putovnicu te imajte na umu da je potrebno izvršiti uplate za registriranje obrta i troškove izdavanje obrtnice što će Vas doći 270 kuna.

S druge strane, obrt možete otvoriti i online aplikacije e-gradani. Lozinku za aplikaciju i upute kako je koristiti dobit ćete u svakoj poslovnici FINA-e i to besplatno.

Izradite pečat

Izrada pečata traje oko pola sata i košta između 150 do 200 kuna, ovisno o tome želite li da bude crni ili u boji. Pečat treba sadržavati naziv obrta i adresu, a za njega je potrebna kopija “Rješenja o upisu obrta u Obrtni registar” (ako ste otvarali obrt putem e-gradani aplikacije, dobili ste Rješenje u e-gradani pretincu s obrtnicom).

Otvorite žiro račun u banci

Sljedeći korak je otvaranje žiro računa. To možete učiniti s osobnom iskaznicom, rješenjem, obrtnicom i žigom. Naknada za otvaranje žiro racuna iznosi 50 kn i naplaćuje se tijekom prvog mjeseca poslovanja s vašeg poslovnog računa.

Prijavite obrt u sustav mirovinskog i zdravstvenog osiguranja

Obrt je potrebno prijaviti u sustav mirovinskog i zdravstvenog osiguranja, za što morate otići na Mirovinsko osiguranje s preslikom “Rješenja o upisu u obrtni registar” i tiskanicama M-1P i M-11P. Navedene obrasce potrebno je predati prazne samo sa žigom i potpisom vlasnika obrta. Iako možete skinuti iste na internetu, one vam vrlo vjerojatno neće vrijediti. Potrebno je otići do Narodnih novina i kupiti ih za nekoliko kuna. Upisom u mirovinsko osiguranje automatski ste napravili upis i u zdravstveno osiguranje.

Prijavite obrt i u Poreznoj upravi

Nakon prijave u sustav mirovinskog i zdravstvenog osiguranja potrebno je izvršiti prijavu obrta i u Poreznoj upravi nadležnoj prema sjedištu obrta, zbog upisa u registar poreznih obveznika. Za ovu je prijavu potrebno predati Presliku rješenja za otvaranje obrta i RPO obrazac, koji također možete naći u Narodnim novinama. Imajte na umu da je po zakonu Poreznu potrebno posjetiti u roku od 8 radnih dana od dobivanja obrtnice. Tom prilikom se i izjašnjavate da želite porez plaćati paušalno.

Morate imati porezne knjige

Obrtnici su dužni imati i predavati Knjigu prometa u kojima su zabilježene sve transakcije, a ona može biti vođena u pisanom ili elektronskom obliku. Najkasnije 15.1. Poreznoj upravi morate predati PO-SD obrazac za prethodnu godinu poslovanja u kojem se kvartalno zbrajaju svi prometi unutar godine te se na temelju istih vrši povrat ili nadoplata poreza i prireza. Osim toga, potrebno je predati i Odluku o visini blagajničkog maksimuma te Interni akt o fiskalizaciji računa. Njime se donosi odluka o pravilima sljednosti numeričkih brojeva računa, poslovnim prostorima, oznakama poslovnih prostora i operatera na naplatnim uredajima.

Fiskalizacija je još jedan bitan korak pri otvaranju obrta, a pakete za fiskalizaciju nude knjigovodstveni uredi i teleoperateri. Primjerice, Tele2 za 79 kuna mjesečno (+PDV) nudi paket za fiskalizaciju koji sadrži uređaj Alcatel Pixi 4 DS (na koji imate jamstvo od dvije godine), bluetooth printer i samu aplikaciju za fiskalizaciju. Ovaj paket ne podržava plaćanje karticama, ali se u izborniku može izabrati opis/način placanja karticama pa korisnik može preko drugog uredaja naplatiti karticom.

Vodite računa o placanju komorskog doprinosa te o obaveznim porezima i doprinosima

Obrtnici su u prvoj godini poslovanja oslobođeni plaćanja komorskog doprinosa o čemu Obrtnička komora pismenim putem obavještava obrtnike i Poreznu upravu.

Ipak, niste oslobođeni od placanja godišnjeg paušalnog dohotka koji se utvrduje u pet razina te paušalnog poreza na dohodak koji se plaća tromjesečno do posljednjeg dana svakog tromjesečja i to u svoti koja je umnožak broja mjeseci tromjesečja za koje je obveza utvrđena i utvrđenog paušalnog mjesečnog poreza. Osim toga, morate plaćati i obvezne mjesečne doprinose do 15. dana u mjesecu za prethodni mjesec.

Iako Vam se sve ovo može činiti kao dug i zamoran proces, neka Vas to ne obeshrabri. Naime, cijeli postupak traje tek nekoliko dana, koje svakako vrijedi potrošiti na početak ostvarenja svojih snova i pokretanje vlastitog obrta. Preuzeto s ovog linka.

Centar za razvoj vrijednosti

Udruga Centar za razvoj vrijednosti je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.